середу, 8 червня 2016 р.

Тренінг із курсу «Вчимося жити разом» для вчителів середньої та старшої школи в місті Добропіллі Донецької області



6 червня 2016 року в загальноосвітній школі № 4 міста Добропілля розпочався триденний тренінг з «Методики викладання тренінгового курсу «Вчимося жити разом» для вчителів середньої та старшої школи.
Регіональні тренери Спірке О.А. та Заріцький О.О. створили позитивну, доброзичливу атмосферу в групі педагогів із Добропілля.
Головне, що забезпечило сприятливу атмосферу для навчання в тренінговій групі, – це правила, яких мав дотримуватися кожен учасник. Основні з них: цінування часу; увічливість; позитивність; розмова від свого імені; добровільна активність; конфіденційність; «стоп»; «піднята рука»; зворотний зв'язок тощо. Правила були прийняті на початку тренінгу всіма учасниками групи.
Тільки в атмосфері комфорту та взаємоповаги виникає ґрунт, на якому проростають нові ідеї, погляди, міркування. Тільки такий підхід дозволяє педагогам максимально розкрити свої можливості та ефективно працювати.
Під час тренінгу вчителі ознайомилися з концепцією життєвих навичок і тренінговими методами навчання, з актуальними проблемами й завданнями найближчого розвитку підлітків, як викладати курс «Вчимося жити разом» дітям 5-10 (11) класів, працювали у великих та малих групах, парах та трійках.
Переваги групової роботи полягають у тому, що з інформацією та досвідом можуть ознайомитися всі члени групи. Крім того, існує можливість легко давати інструкції одразу всім учасникам. Важливо також, що окремі учасники не спроможні відразу брати активну участь у навчанні, відчувають обмеження можливостей засвоєння матеріалу, їм легше адаптуватися до умов тренінгу у великій групі.
Отже, тренінг – це евристичний спосіб навчання; метод створення умов для здобуття знань і саморозкриття учасників з метою самостійного пошуку ними способів розв’язанняння власних психологічних та методичних проблем.







Немає коментарів:

Дописати коментар