пʼятницю, 25 березня 2016 р.

Перші кроки впровадження проекту «Вчимося жити разом!» у Донецькій області: Web-нарада для керівників навчальних закладів

23.03.2016 року відбулася Web-нарада для 280 керівників дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Донецької області, які будуть впроваджувати проект «Вчимося жити разом!», компонент «Освіта на основі життєвих навичок».

Загальний координатор проекту в Донецькій області Поуль Валентина Станіславівна, завідувач кафедри дошкільної, початкової освіти та розвитку особистості Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат психологічних наук, детально ознайомила учасників Web-наради з особливостями впровадження проекту «Вчимося жити разом!», саме впровадження освіти на засадах розвитку життєвих навичок, планом дій щодо організації якісної роботи, затвердженого наказом Департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації від 18.03.2016 № 131. Зазначаючи важливість підготовчої роботи, Валентина Станіславівна відмітила поступовість і ґрунтовність навчання педагогів, які будуть працювати з вихованцями дошкільних навчальних закладів та учнями різних вікових груп, означила терміни занять. Спочатку представники від Донецької області пройдуть навчання під час тренінгів для регіональних тренерів, а потім, у свою чергу, протягом травня-червня і серпня кожен із підготовлених обласних тренерів проведе заняття з педагогами базових навчальних закладів (дитячих садків та шкіл). І вже з початку нового навчального року підготовлені до такої роботи вихователі та вчителі працюватимуть із дітьми.
Регіональний координатор із дошкільної освіти Стягунова Ольга Олександрівна, завідувач відділу дошкільної освіти, кандидат педагогічних наук, висвітлила критерії відбору навчальних закладів області для участі в проекті, серед яких головними були: наявність дітей-переселенців, бажання брати участь у проекті, готовність педагогічного колективу до цієї роботи, наявність сайту дошкільного закладу. Ольга Олександрівна розкрила аспекти організації тренінгової підготовки вихователів дошкільних навчальних закладів та шляхи навчання дітей за проектом у межах чинних програм дошкільної освіти.
Завідувач відділу початкової освіти Капінус Наталія Олександрівна, регіональний координатор початкової школи, акцентувала увагу керівників навчальних закладів, що впровадження проекту буде здійснюватися за рахунок годин інваріантної складової типових навчальних планів, а саме в межах предмета «Основи здоров’я». Наталія Олександрівна запропонувала залучити такого вчителя, який бажає працювати за проектом та має досвід роботи з тренінгових технологій.
Координатор середньої та старшої школи Спірке Олена Андріївна, методист відділу методичного забезпечення оздоровчої функції освіти, зазначила актуальність питань сприяння адаптації тимчасово переміщених дітей та підлітків із зони воєнного конфлікту та розвитку в них життєвих навичок. Тому в середній школі ця робота буде впроваджуватися через предмет «Основи здоров’я», а в старшій школі – за рахунок годин варіативного компонента. З цією метою педагоги, які будуть впроваджувати проект, повинні до 28 березня 2016 року зареєструватися на сторінці блогу «Проект «Вчимося жити разом!» у Донецькій області» за посиланням http://kdtpo.blogspot.com/p/blog-page_24.html
На сайті Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти створено спеціальний блог для дієвого методичного супроводу впровадження проекту «Вчимося жити разом!» http://kdtpo.blogspot.com/ , де можна ознайомитися с матеріалами Web-наради щодо реалізації проекту «Вчимося жити разом», компонент «Освіта на основі життєвих навичок» для керівників навчальних закладів 
Разом ми зможемо допомогти дітям, які опинилися в складній життєвій ситуації, створивши умови для формування в них життєвих навичок, що сприятимуть позитивній адаптації!

Немає коментарів:

Дописати коментар