пʼятницю, 25 березня 2016 р.

Спільні рішення щодо впровадження проектів підтримки дітей у Донецькій області

24 березня 2016 року відбувся прес-брифінг для регіональних ЗМІ нашого регіону щодо реалізації програми з психосоціальної допомоги дітям та підліткам із зони воєнного конфлікту та розвитку у всіх дітей життєвих навичок, у якому взяли участь регіональні координатори впровадження міжнародного спільного проекту «Вчимося жити разом» (компонент «Освіта на основі життєвих навичок» у Донецькій області.

Коли на сході України розпочався збройний конфлікт і величезна кількість родин із дітьми стали вимушеними переселенцями, виникло багато проблем із їхньою адаптацією на новому місці проживання. Частина дітей перебувала в стресі через побачене вдома, інші не могли звикнути до нової школи, учителів, знайти нових друзів, у декого були всі ці та безліч інших проблем. 
Тому представництво ЮНІСЕФ в Україні звернулося до Служби Європейської Комісії з гуманітарної допомоги та громадянського захисту (ЕСНО). Ця організація фінансує операції з надання допомоги жертвам природних та антропогенних катастроф і конфліктів поза межами Європейського Союзу, а з 2012 року було започатковано ініціативу «Діти миру» для надання підтримки гуманітарним проектам для дітей у зонах конфлікту.
На брифінгу були присутні представники Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, психологічної служби системи освіти Донецького обласного навчально-методичного центру, психосоціальної реабілітації НаУКМА в м. Слов’янську, освітяни Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.
Відкрила прес-конференцію Анна Кладієва, в.о. директора Донецького обласного навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти. Вона наголосила, що проект «Діти миру» розпочали впроваджувати з листопада 2015 року за підтримки Європейського Союзу (ЄС) та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та надала до обговорення результати впровадження програми.
Керівник Програми захисту дітей, представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Габріель Акімова вважає, що необхідно більше уваги приділяти підтримці та адаптації дітей, які під час воєнного конфлікту страждають найбільше. Потрібно об’єднати зусилля медиків, психологів та педагогів для кваліфікованої допомогти.
Представництво ЮНІСЕФ в Україні залучило до виконання проекту дві організації. Перша – це Громадська організація «Дитячий фонд «Здоров’я через освіту». Другим виконавцем є Національний університет «Києво-Могилянська академія», який виконує проект у частині надання психосоціальної допомоги.
Проект «Вчимося жити разом» було ініційовано представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, а Служба Європейської Комісії з гуманітарної допомоги та громадянського захисту (ЕСНО)о –  в рамках ініціативи «Діти миру».
Олена Спірке, регіональний координатор проекту «Вчимося жити разом» (компонент «Освіта на основі життєвих навичок»), методист відділу методичного забезпечення оздоровчої функції освіти Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, висвітлила хід впровадження проекту в навчальних закладах регіону. Реалізація проекту буде здійснюватися у 140 загальноосвітніх школах та 140 дошкільних навчальних закладах, педагоги яких пройдуть відповідне навчання з методики викладання курсів «Вчимося жити разом!» для різних вікових категорій дітей. Проект «Вчимося жити разом» (компонент «Освіта на основі життєвих навичок») буде реалізовуватися через предмет «Основи здоров’я» в початковій та середній школі, у 10-11 класах – за рахунок годин варіативного компонента чи виховних годин, у дошкільних навчальних закладах – через чинні програми Міністерства освіти та науки Україні.
Отже, в рамках прес-брифінгу обговорили основні завдання та попередні результати впровадження програми в рамках ініціативи Європейського Союзу та ЮНІСЕФ «Діти миру».
Довідка:
Про ЮНІСЕФ: Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) працює над покращенням життя дітей та сімей на всій території України з 1997 року. ЮНІСЕФ є світовим лідером із захисту прав та інтересів дітей. Фонд працює у понад 190 країнах світу заради захисту й підтримки дітей із моменту їх народження і до початку дорослого життя. Програми Фонду фінансуються з добровільних внесків фізичних осіб, компаній, закладів та урядів. Більше інформації: www.unicef.org.ua. Долучайтесь до нас у TwitterFacebook та ВКонтакте.
Про ЕСНО: Служба Європейської Комісії з гуманітарної допомоги та громадянського захисту (ЕСНО) фінансує операції з надання допомоги жертвам природних та антропогенних катастроф і конфліктів за межами Європейського Союзу. Допомога надається неупереджено, безпосередньо людям, які її потребують соціального захисту, без проявів дискримінації чи расових уподобань, етнічної приналежності, релігії, статі, віку, національності чи політичних поглядів.
Про Національний університет «Києво-Могилянська академія»: Національний університет «Києво-Могилянська академія» створює, зберігає та поширює знання в природничій, соціальній, гуманітарній і технічній наукових сферах. Могилянка – це спільнота, яка формує високоосвічену, національно свідому, чесну, небайдужу, творчу особистість, здатну незалежно мислити і відповідально діяти згідно з принципами добра та справедливості, для розвитку відкритого й демократичного суспільства.
Про Дитячий фонд «Здоров’я через освіту»:
Громадська організація Дитячий фонд «Здоров’я через освіту» спрямовує свою діяльність на розробку та впровадження в навчальних закладах програм, що базуються на формуванні в дітей життєвих навичок, які допомагають їм долати виклики щоденного життя та адаптуватися в мінливому світі.
Організація співпрацює з Агенціями ООН (ЮНЕСКО, ЮНІСЕФ, Фонд народонаселення ООН), ВООЗ; Німецьким бюро співробітництва (GIZ), Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Корпусом миру США в Україні. Національні партнери – Міністерство освіти і науки України, Академія педагогічних наук України, регіональні інститути післядипломної педагогічної освіти, Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнська спілка вчителів і тренерів» (ВСЕСВІТ). Наш сайт: http://helte.org.ua, більше матеріалів на  autta.org.uaFacebook.

Немає коментарів:

Дописати коментар